Kako se riješiti neugodnih mirisa iz perilice rublja?

Pomisao na pranje rublja mnoge asocira na miris čistoće, no često se događa da to ipak nije slučaj.

Mnogi od vas vjerojatno su se sreli s neugodnim mirisom rublja, iako ste ga tek izvadili iz perilice.

Ponekad uzrok lošem mirisu može biti ostaci prljavštine u gumi, predugo ostavljanje rublja u perilici, bakterije i gljivice ili neuspjela kombinacija deterdženta i omekšivača.

Uobičajena sredstva u kućanstvu bit će vam od velike koristi.

                         – Alkoholni ocat

                                     – Alkoholni ocat provjereno je prirodno sredstvo za uklanjanje svih uzročnika neugodnih mirisa i za održavanje perilice rublja čistom.

                                       Dodavanje alkoholnog octa prilikom svakog pranja uštedjet će vam mnogo muka i riješiti vas neugodnih mirisa na svježe opranom rublju. 

Mjesečno čišćenje perilice

U pretinac prilikom punjenja vodom ulijte 1-1,5 L octa, pustite perilicu da radi na programu iskuhavanja (95°C), te uključite dodatno ispiranje.

Nakon čiščenja neće se osjetiti miris octa u perilici, a ona će biti očiščena od kemenca, naslaga prljavštine i deterđenta.

 

A može se koristiti i specijalno sredstvo za čišćenje aparata koje imamo u ponudi. Ta sredstva su od poznatog proizvođača kućanskih aparata Candy Hoover, postoje i sredstva koja nisu samo za aparate već se koriste i u kućanstvu, npr. sredstvo protiv kamenca u kupaonama koje se samo našprica i ispere bez dodatnog ribanja, sredstvo za čišćenje i odleđivanje hladnjaka, ima i za čišćenje napa te još dosta korisnih stvari. Jesu skuplja od onih u dućanu ali su jako dobra.

 

Što učiniti ako rublje predugo ostane u perilici

Mnoge ljude muči taj problem, no i za njega postoji rješenje, da bi rublje oslobodili neugodnog mirisa, u bubanj dodajte šalicu octa ili sode bikarbone, stavite deterdžent u pretinac i pokrenite perilicu.

Kada se deterdžent u bubnju počne pjeniti, ugasite perilicu i ostavite preko noći da odstoji.

Ujutro je opet uključite, neka rublje opere još jednom, uobičajenim programom, a nakon pranja ga dobro osušite, po mogućnosti vani na otvorenom.

Ako često koristite niže temperature pranja ili baš hladnu vodu, perilicu je nužno temeljno očistiti nekoliko puta godišnje zbog nakupljenih ostataka deterdženta i drugih prljavština.

 

Preporuka je da se perilica barem svakih tjedan dana ukljući na 95°C pa makar i prazna sa octom.

Održavajte svoju perilicu rublja čistom i svježom:

  • Jednom mjesečno dezodorirajte je s octom.
  • Uvijek držite vrata perilice otvorena nakon pranja, to će spriječiti pojavu bakterija i plijesni.
  • Obrišite ostatke sapuna i omekšivača bar svaka 2 tjedna.
  • Koristite odgovarajući deterdžent za vašu perilicu.
  • Nemojte koristiti više deterdženta i omekšivača nego što je potrebno
  • Rublje uvijek perite na odgovarajućoj temperaturi.
  • Nemojte pretrpavati bubanj.

Kako se riješiti neugodnog mirisa iz perilice suđa?

Obično postoje dva razloga zašto nastaju neugodni mirisi u perilici suđa.

Prvi je to što se nakon svakog pranja višak vode i ostaci sapunice i deterđenta nakupljaju na rubovima i dnu košarica, zbog čega se s vremenom može stvoriti smrdljiva plijesan.

Drugi su razlog sićušni ostaci hrane koji ostaju na dnu perilice ili odlaze na vrh filtra koji služi za njihovo sakupljanje.

Da biste riješili ova dva problema, uvijek pregledajte perilicu i maknite sve ostatke hrane te redovno izvadite filter. Niste li ga čistili dulje vrijeme, vidjet ćete da je pun masnoće pa ga temeljito operite, najbolje ručno.
Zatim dno perilice prelijte bijelim octom, ostavite da malo odstoji te uključite program za pranje, ali bez posuđa.